fbpx

Sykehusklovnene

Støtt Sykehusklovnene – verdens beste reseptfrie medisin

Noen barn blir dratt ut av sin trygge hverdag og må plutselig forholde seg til en sykehusverden. Dette kan være ekstremt belastende for hele familien, men kanskje spesielt for barna. Da er det godt at vi har noe som heter Sykehusklovnene, som består av utdannede og aktive scenekunstnere som treffer barn og unge på sykehuset. Pårørende kan fortelle om at disse møtene bidrar til større livsglede og mestring blant barn.

En annerledes “klovning” under pandemitid

Anne Berggraf, kommunikasjonsleder i Sykehusklovnene, forteller at fokuset deres er å hjelpe barn gjennom vanskelige dager på sykehuset. De bistår gjerne ved blodprøver og undersøkelser for å hjelpe barnet til å mestre disse utfordringene. Klovnenes tilstedeværelse reduserer også behovet for beroligende midler og uønsket bruk av tvang.

Forskning viser dessuten at latter og glede reduserer smerte, virker styrkende på immunforsvaret, og gir mindre stress. Det de er mest stolte av er at de har evnen til å gi barn og familier et pusterom fra sykdom, og at de finner frem det friske i barnet og får dem med i lek. Dette ble derimot langt mer vrient under pandemien, der de var nødt til å “klovne” på andre måter enn før. 

– I en periode fra mars 2020 og ut til mai, var mange av sykehusene stengt for andre enn pasienter og pårørende. Vi har klovnet med visir og munnbind, og uten bruk av rekvisitter som vi bruker til å skape kontakt med barna, sier Berggraf.

Teksten fortsetter under bildet.

Synlighet kan redde liv

Det blir mørkere ute, og med det blir det vanskeligere å både se og bli sett. Redningsselskapets største juleønske for i år er å få alle hjem til jul. I sammenheng med dette er det noe de er spesielt opptatt av å formidle; nemlig viktigheten av synlighet til sjøs, og å ta den på et stort nok alvor. Å være synlig hjelper deg med å unngå ulykker, og hjelper beredskapen med å finne deg dersom du har hatt et uhell. På nettsiden deres  finner du nyttige tips til hvordan du kan opptre med større aktsomhet til sjøs gjennom å lese deres “synlighetstips”

Hvordan kan du bidra?

Støtter du RS gjennom årets omvendte adventskalender, er du med på å redde liv. Du kan også velge å bli fast giver eller å bidra med et valgfritt beløp når det passer deg.

Solfrid i RS er også tydelig på det er andre ting man kan gjøre for å bidra til Redningsselskapets formål, som å bli medlem eller stille som frivillig, løfte blikket, bruke vest når du er ute på båten, tenke sikkerhet, sette deg inn i  hjerte-lunge-redning og lære deg og barna å svømme. 

Sammen kan vi redde flere liv. Les mer om Redningsselskapets arbeid her: https://www.redningsselskapet.no/var-visjon/

Giving Tuesday

Sykehusklovnene

FOTO: Naaf.no