fbpx

Stiftelsen Organdonasjon

Å velge seg et enkelt ja kan redde liv

– Vårt største juleønske er at alle de som står på ventelisten, skal få et nytt livreddende organ i tide. Nå er det over 500 mennesker som venter på den livreddende telefonen, og sammen med dem venter også familie og venner, forteller prosjektleder i Stiftelsen Organdonasjon Linda Melling Øiehaug. Organisasjonen jobber for å få enda flere til å si ja til organdonasjon, og å belyse viktigheten av å dele dette med sine nærmeste pårørende.

Alle kan si ja

Et viktig holdningsarbeid knyttet til organdonasjon, er å skape så trygge rammer som mulig rundt det å si ja, samt å avfeie mytene. Faktorer som alder og sykdommer gir slettes ingen dempere på om du kan være donor eller ikke – alle kan si ja. Noe du kan gjøre for å bidra er å fylle inn deres eget Donorkort™ som stiftelsen produserer og distribuerer. Donorkortet kan en finne som app, eller inne på Helsenorges nettsider. Noe annet du også kan gjøre for å bidra er å stille som frivillig.

Øiehaug kan fortelle at selv om majoriteten av Norges befolkning er svært positive til organdonasjon, er det mange som ikke har snakket med familien sin om det. Dersom familien ikke vet om avdødes vilje, kan det ofte bli et nei da det er familien som blir spurt om å bekrefte avdødes holdning til organdonasjon. Det er her deres innsamlede midler fra Omvendt Advent vil gå til å styrke deres informasjonsarbeid, som å arrangere kampanjeuker,  holde undervisning og foredrag, og å reise rundt på utdanningsinstitusjoner. Som følge av pandemien har mye av dette arbeidet vært nødt til å settes på pause, hvor de nå er klare til å starte opp igjen.

Syklet Norge på langs

– I sommer la Stina ut på et eventyr som ingen har gjort før henne. Stina er nyresyk og trenger en ny nyre for å overleve. Hun ønsket å sette fokus på organdonasjon og den stadig økende ventelisten, og syklet derfor Norge på langs. På slep hadde hun en bobil med dialysemaskin, som hun er avhengig av for å rense blodet, sier Øiehaug. Dette er en nyhetssak som har betydd svært mye for deres organisasjon i 2021, da turen har bidratt til positiv oppmerksomhet rundt organdonasjon i mediene. 

Bli organdonor i dag og les mer på https://organdonasjon.no

Giving Tuesday

Sykehusklovnene

FOTO: Naaf.no